Wide Skog

Puun matka metsästä sahalle paikkatietoa hyödyntäen

Puun matka metsästä sahalle paikkatietoa hyödyntäen

Toukokuun alussa saimme tilaisuuden tutustua metsäyritys Wide Skogin toimintaan. Matkasimme varhain aurinkoisena aamuna kohti Loviisaa, jonka idyllisessä ja vanhaa arkkitehtuuria huokuvassa keskustassa ihmiset vaihtoivat jo kuulumisia torikahvien äärellä. Päivän aikana pääsemme tutustumaan metsäalaan, ja kuinka paikkatietoa voidaan hyödyntää sen eri osa-alueilla.

Paikan päällä meidät vastaanottaa Wide Skogin toimitusjohtaja Roger Wide sekä hallituksen puheenjohtaja Fredrik Karlsson. Yritys on perustettu 2003 ja tänä päivänä toiminnassa on mukana myös 14 metsä- ja kuljetusalan urakoitsijayritystä. Keskeinen osa yksityisen Wide Skogin toimintaa ovat metsäpalvelusopimukset, metsänhoitotyön ja puukaupan lisäksi.

Asiakaslähtöisyys sekä arvostus metsää kohti välittyy myös vahvasti yrityksen arvoissa ja toiminnassa. Pienenä toimijana Wide Skogissa tunnetaan läheisesti niin asiakas, kuin koko puukaupan prosessi metsästä tuotantolaitokselle, josta pääsemme tänään kuulemaan lisää.

Kuvassa vasemmalta oikealle: toimitusjohtaja Roger Wide, ylhäällä kuljettajat Michael Mattson, Mika Jauho ja Jyri Tuominen. Oikealla alhaalla hallituksen puheenjohtaja Fredrik Karlsson.

Ketterät jättiläiset

Kipuamme puunkuljetusautoihin ja suuntaamme kohti ensimmäistä puutavaravarastoa, josta kaadettujen puiden matka alkaa kohti sahaa. Kuljettaja Michael Mattsonin yli 20-metrinen auto kulkee kokoisekseen hämmästyttävän ketterästi hiekkaista metsätietä. Ohi vilisevät hiljalleen vihertyvät puut ja pellot, kun saavumme metsäiselle aukiolle, johon noudettavat puut on kerätty.

Massiiviset puutavara-autot aloittavat Mattsonin ja Mika Jauhon ohjastuksissa puiden lajittelun ja kuormaamisen. Vierailijan silmissä urakka näyttää suurelta, mutta ammattimainen osaaminen välittyy ripeänä toimintana ja varmoina otteina valtavien tukkien käsittelyssä. Kun puut on saatu lastattua kyytiin, kuljettajat arvioivat silmämääräisesti tavaran määrän. Tarkka luku tarkistetaan sahalla, jonne matkamme suuntautuu seuraavaksi.

Varastojen sijainnit ja saldot takataskussa

Kuljettaja Mika Jauho kertoo työstään matkalla MCM Timber Oy:n sahalle Haminaan. Aamut alkavat varhain, jo kello neljän tai viiden aikaan. Päivän aikana tehtävät ajot suunnitellaan mm. puuvarastojen saldojen, sijainnin ja sahojen mukaan. Tässä Wide Skogilla on otettu avuksi paikkatiedon tuoma hyöty. Kun ennen tiedot olivat tallennettuna toimistolle paperimuodossa, nykyään kuljettajat näkevät Geometrixin sovelluksen kautta tableteistaan tienvarsivarastojen sijainnit, niissä olevat puulajit ja niiden varastosaldot yhdessä karttanäkymässä.

Lisäksi tietojen paikkansapitävyys on parantunut, kun varastolta tehtyjen puumäärien otot kirjata järjestelmään suoraan paikan päällä ja reaaliajassa, eikä näitä tarvitse erikseen kirjata toimistolla ylös päivän päätteeksi. Kuljettajien päivät ovat tavallisesti pitkiä, jopa 15-tuntisia, joten dokumentoinnin tehostuttua aikaa jää enemmän itse liikkuvan työn tekemiseen.

Kuvassa: Mika Jauho

Laadunvalvonta on ihmisen ja koneiden yhteistyötä

Kurvaamme sahan pihaan. Alueella kulkee useita traktoreita ja taustalla hurisee hihnasto, jossa muutoin raskaan oloiset tukit lipuvat rauhallisesti peräkanaa kohti jatkokäsittelyä. MCM Timber Oy:n toimitusjohtaja Janne Kujala tervehtii saapujat ja esittelee sahan toimintaa. Täällä tuomamme puut arvioidaan yksitellen niiden pituuden, painon ja laadun mukaan. Vaikka kone tekee työn, prosessia valvotaan myös manuaalisesti laadun varmistamiseksi. 

Kuvissa vasemmalta oikealle: MCM TImber Oy:n toimitusjohtaja Janne Kujala, Juha Saarenpää (Geometrix) ja Wide Skogin Fredrik Karlsson tutkivat raporttia tuoduista puista. MCM Timber Oy:n työntekijä valvoo prosessin etenemistä.

Tuomamme puut saivat erinomaisen arvion. Tämä erä on toimitettu ja vierailumme on saapumassa päätökseen. Olemme oppineet paljon metsäalasta ja siihen liittyvästä työstä. Juteltuamme tänään tapaamiemme Wide Skogin työntekijöiden kanssa, löytyy helposti heitä yhdistävä tekijä: rakkaus metsään ja luontoon, sekä usein jo varhaisesta iästä saakka syntynyt kiinnostus alaa kohtaan, monesti perheyrittäjyyden pohjalta. Päivän aikana tämä on välittynyt hyvin myös vierailijoille niin työntekijöiden toiminnassa, kuin yrityksen arvoissa.

Voit lukea lisää Wide Skogista täältä

Kiitos vielä Wide Skogille sekä MCM Timber Oy:lle vierailumme mahdollistamisesta.