Malmin hautausmaa

Suomen toiminnallisesti suurin hautausmaa ratkoo talvihoidon haasteita paikkatiedon avulla

Suomen toiminnallisesti suurin hautausmaa ratkoo talvihoidon haasteita paikkatiedon avulla

Talvisen aurinkoisena päivänä vierailemme Malmin hautausmaalla. Vaikka lunta on tuprutellut jo useampana päivänä ja maa on jäisen liukas, hautausmaan lukuisat tiet ja kulkuväylät on huolellisesti aurattu ja hiekoitettu. Olemme saapuneet tutustumaan, kuinka Suomen toiminnallisesti suurin hautausmaa hyödyntää paikkatietoa talviajan toiminnoissaan.

Hautausmaan ja sen toiminnan laajuudesta kertoo se, että 65 hehtaarin alueella on noin 50 000 hautaa, ja parhaimmillaan alueella työskentelee 180 henkeä huolehtimassa alueen ylläpidosta ja toiminnasta.

1894 perustettu hautausmaalla on mielenkiintoinen historia ja kehitystarina. Pääsemme tutustumaan alueeseen erityisammattimies Timo Jääskeläisen johdolla hiekoitusauton kyydissä, jolloin alueen todellinen laajuus alkaa valjeta. 1950-luvulle saakka alueelle kulki juna kuljettaen vainajat sekä saattoväen hautausmaalle. Raiteet on sittemmin purettu, mutta alueella on nähtävissä vielä portti, mistä junat kulkivat alueelle sekä puinen asemarakennus, joka toimii tänä päivänä hautausmaan toimistona.

Alueella on myös oma vesitorninsa, joka taannoin palveli laajan alueen puutarhahoidon tarpeita. Jääskeläinen kertoo, että hautausmaalla oli myös omat kasvihuoneensa, jossa kasvatettiin alueen hautakukat. Nykyään keväisin istutettavat kymmenet tuhannet hautakukat tulevat toisaalta ja vesitorni on Museoviraston suojelema.

Paikkatieto apuna hautausmaatyöskentelyssä

Vaikka infrastruktuuri on kehittynyt ja tiettyjä toimintoja on ajan saatossa ulkoistettu, silti hautausmaalla on paljon tehtävää. Ohitsemme kulkee mitä erilaisempia huoltoajoneuvoja, joista yksi on risujenkeräystoimessa, toinen lumenluonnissa, kolmas kaivuutöissä ja muut lukuisissa muissa toimissa.

Hautausmaalla onkin otettu käyttöön Geometrixin toimittama paikkatietojärjestelmä, jonka avulla voidaan seurata talvihoitotöiden etenemistä. Työnjohto näkee kartalla reaaliaikaisen tiedon ajoneuvojen sijainneista sekä tehdyistä töistä, mikä tuo tehokkuutta toimintaan, varsinkin kun kyseessä on näin laajan alueen hallinnointi.

Erityinen työyhteisö ja -ympäristö motivoivat

Kierros alkaa olla lopuillaan. Alueen monipuolisuus ja viihtyisyys välittyy tunnelmassa. Ihmisten lisäksi alueella viihtyvät myös oravat, ketut ja toisinaan jopa hirvet, Jääskeläinen kertoo. ”Päivääkään en vaihtaisi pois.”, Malmilla vuodesta 2005 työskennellyt Jääskeläinen sanoo. Työympäristön lisäksi myös työyhteisö on täällä miellyttävä. Siitä kertoo myös se, että Malmi valittiin 2017 vuoden hautausmaaksi juuri hyvän yhteistyöhengen sekä asioiden hoidon joustavuuden perusteilla Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry:n toimesta.

Voit lukea lisää Malmin hautausmaasta täältä. 

Kiitos vielä alueen esittelystä erityisammattimies Timo Jääskeläiselle sekä vastaava ylipuutarhuri Heikki Nymanille.